Wordt Mobile Viking en bel & surf gratis

donderdag 3 januari 2008

Zijn online poker spelers eerlijk?

Via vorige post omtrent de eerlijkheid van poker rooms, kunnen we het vals spelen met kaarten reeds uitsluiten.
De spelers zelf kunnen de kaarten en het spel dus niet rechtstreeks beïnvloeden.

Analyse van je eigen spel?

Poker is een spel, waarbij kansberekening en statistiek op lange termijn een groot belang vormen. Iedereen kan wel eens goede kaarten krijgen en een mooie pot winnen, maar om deze te behouden en je bankroll positief uit te bouwen is een consequent spel over langere termijn nodig.
Hiervoor zullen veel spelers, zeker de meer gevorderden analyse software gebruiken. De meeste pokerrooms staan dit ook toe. En persoonlijk raad ik ook iedereen aan deze te gebruiken omdat het veel interessante informatie geeft omtrent jouw manier van spelen en waar je nog zaken moet aanpassen.

Analyse van andere spelers?

Zoals ik al zei is poker een statistisch spel. Toch is ook de menselijke factor zeer belangrijk. Zo zal het "bet-gedrag" van een persoon veel vertellen over de kaarten die hij wel of niet heeft.

Deze analyse software zal dan ook gegevens van andere spelers bijhouden. Men kan niet in je kaarten zien, maar speler die deze software gebruiken zullen wel snel zien met wat voor spelers men aan de tafel zit. Zo zijn factoren als "hoeveel handen speelt iemand", "hoe agressief speelt iemand" (raise en reraise),... goede indicatoren.
Als je tegen iemand heads-up (1 tegen 1) komt die weinig handen speelt en zeer agressief is, kan je best even nakijken of je zelf goede kaarten hebt. (aangezien de andere weinig handen speelt, is hij zeer selectief en zal enkel een zeer goede hand van hem kunnen winnen).

Winst op lange termijn?

Gezien in poker de statistiek en kansberekening zeer belangrijk zijn, zijn deze mee de basis die winst of verlies op lange termijn uitmaken.

Een kort eenvoudig voorbeeld:
Je hebt KQ os in je hand als startkaarten. (King Queen off suit)
Op de flop komt TJ6 (Tien, Boer, zes).
Je hebt nu een "open ended straight draw". Dit wil zeggen dat zowel een 9 als een A je een straight zal geven.

De BESTE hand:
Er zitten nu dus 8 kaarten in het deck die je waarschijnlijk een winnende hand zullen geven.
Er komen nog 2 kaarten op tafel (Turn en River).
Voor de Turn heb je 17% kans dat 1 van deze 8 kaarten valt. ( 8 outs / (52kaarten totaal - 5 zichtbaar) ) (gemakkelijkheid halve hanteer ik de regel outs * 2 = 8*2 = 16%)

Een mogelijk winnende hand:
Ook een K en mogelijk een Q geven mogelijk een winnende hand. Dit geeft nog eens 6 extra outs (totaal 4k en 4Q min de 2 in jouw hand geeft 6 nog in het deck).

Totale outs:
In totaal zijn er dus een 14 tal kaarten die je mogelijk een winnende hand geven. En dus een kans van 29% dat volgende kaart je een winnende hand geeft.

Op lange termijn:
Om op lange termijn winstgevend te spelen moet je natuurlijk zien dat je inzet overeen komt met je kansen. Dus stel je voor dat de pot na de flop €50 bevat. Je hebt 29% kans deze te winnen. Dus, een investering van 15€ geeft je waar voor je geld. Als er iemand voor jou nog eens €50 inzet, dan wil dit zeggen dat jij €50 zou moeten inzetten om 100€ te kunnen winnen. Dit is hoger dan de verwachtte winst kans en dus geen goede zet. Hierbij zou je statistisch gezoen moeten folden.

Conclusie:
Het voorbeeld dat ik geef is natuurlijk zuiver statistisch en houdt geen rekening met de spelers zelf. Misschien is hij die €50 inzet wel een grote bluffer waarbij je het vermoeden hebt dat hij je uit de pot wil krijgen. Natuurlijk fold je dan niet maar call je zijn €50.
Toch geeft dit een goed begin om het op deze manier te bekijken.

Op het internet zijn er verschillende goede instructies te lezen over hoe je best poker kan spelen. Wat outs zijn, kansberekening, pot odds,...
Wie serieus poker wil gaan spelen raad ik aan om hier zeker wat over te lezen.

1 opmerking:

Anoniem zei

Wat ik met relatieve zekerheid kan zeggen is dat online poker software een statistisch gebasseerde systeem is. Mensen die dat doorhebben en kunnen benutten... ik zou ze niet meteel valsspelers noemen. Want in het echt heb je ook een statische zekerheid over de handen.