Het transporteerbaar opslaan van data is reeds lang een noodzaak om het uitwisselen van bestanden makkelijk te maken. Tegenwoordig brengt het internet hier vaak een oplossing, maar op sommige momenten zal je je eigen files willen openen op gelijk welke computer, of deze nu internet heeft of niet.
Als draagbaar medium van oud naar nieuw:
- de floppy drive (tot 1,44Mb)
- de zip drive (tot 250Mb) die niet echt een grote doorbraak heeft gekend
- de CD-RW (740Mb) & de DVD-RW (4,7Gb)
- de USB stick (momenteel tot 64Gb)
- de draagbare HDD. Vanwege beweegbare onderdelen meer gevoelig voor transport en aanzienlijk groter dan usb stick
Als we nu alles naast elkaar laggen dan zien we dat de floppy's, zip drive en USB stick het meest gebruiksvriendelijk waren. Je kon er eenvoudig op gelijk wel moment gegevens op en af halen zonder extra speciale software nodig te hebben.
De computers hadden vroeger allemaal een floppy drive en hebben nu allemaal USB poorten, waarentegen je speciale drives moest kopen voor de ZIP variant.
Uiteindelijk zijn we terecht gekomen in het tijdperk van de USB stick. Ankele van de voordelen zijn dat de geheugen capaciteit geen begrenzingen heeft. Zo zal je zien dat zowat elk half jaar de capaciteit zal verdubbelen. Het kan op gelijk welke computer gebruikt worden zonder extra hardware te moeten installeren en werkt gewoon als extra (externe) harddrive.
Dan is de vraag: "Welke USB stick kopen?"
Wat je zal merken is dat je tegenwoordig op verschillende plaatsen gratis stick kan krijgen. De kleinere versies kosten dan ook bijna geen geld meer, mede aangezien de capaciteit zo snel vooruit gaat.
Zelf maak ik 2 onderverdelingen in de USB sticks:
- deze die enkel bruikbaar is als extern geheugen
- deze die extra hardware toepassingen hebben. (zoals bvb mp3 spelers)
- de standaard stick die 1 harde schijf vertegenwoordigd
- de U3 stick die eens in de computer gestoken een CD-Drive en harde schijf nabootst
Het grote voordeel van deze 2de is dat er extra veiligheidsmogelijkheden zijn. Zo staat er op de CD-drive een programma dat je moet opstarten en waarop je moet inloggen om toegang te kunnen krijgen tot het HDD deel, wat mij persoonlijk een zeer veilig gevoel geeft.
In het begin heb ik dus ook gebruik gemaakt van de gewone USB-sticks, maar tegenwoordig gebruik ik enkel nog U3 USB stick.
De sticks van Sandisk bevallen me ten zeerste en zijn allemaal voorzien van U3 functionaliteit. Je hebt hierin de standaard "Cruzer Micro" en de "Cruzer titanium", welke ipv een plastic huls, een metalen cover heeft die veel steviger is.
Later meer over de extra functionaliteiten & utilities van de USB-sticks.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten