Wordt Mobile Viking en bel & surf gratis

zaterdag 9 juli 2011

Recept: Porto


Vroeger maakte onze “Vava” elk jaar zelf porto welke dan in de hele familie werd verdeeld. Elk jaar  terug was het uitkijken naar het portomoment.
Nu Vava er niet meer is probeer ik de traditie verder te zetten.

Benodigdheden:
10 flessen tafelwijn (7,5L)
10 liter tafelwijn
1100ml zuivere alcohol (94-96%)
20 a 30 groene walnoten (afhankelijk van grootte)
1500gr suiker

Bereidingswijze:
Los de suiker op in wat wijn (opwarmen maar zeker niet laten koken) en doe dit samen met alle andere wijn in een vat / kan.
Doe er de zuivere alcohol bij.
Snijd de walnoten in 2 of 4 (afhankelijk grootte) en doe ze mee in het vat.

Van week 1 tem week 4: dagelijks eens goed met het vat.
Van week 5 tem week 15: 1 keer per week schudden.
Na 3 a 4 maand is de porto klaar en kan worden overgegoten in flessen (filteren met neteldoek of keukenhanddoek)
Laat best nog een 2 a 3 tal maand op fles staan voor te drinken. (hoe langer hij ligt hoe zoeter hij nog zal worden)

Opmerkingen:
De walnoten dienen van de boom gehaald te worden voordat ze een vaste schil gevormd hebben. (Juni / Juli)
Voor het overgieten in flessen proef je best eerst. Zodoende kan je nog wat bijsturen indien nodig.